donderdag 19 maart 2015

1. Waarom dit blog.


1: Waarom dit blog.

Op bijgaande foto op de achtergrond de oude steenfabriek met schoorsteen.
De schoorsteen die werd afgebroken, illegaal door de eigenaar J.J.Vuurboom in het kanaal werd gedumpt en daarbij het kanaal vermoedelijk ernstig vervuilde met kankerverwekkende stoffen.
Deze schoorsteen bleek recentelijk onvindbaar voor de gemeente Borger-Odoorn toen deze na herhaalde pressie van ons noodgedwongen onderzoek moest doen naar deze grove misstand.
(het uitgebreide verhaal kunt u lezen onder het andere tabblad van dit blog)

Ook in dit blog willen wij een aantal dubieuze zaken aan de kaak stellen waarbij de gemeente Borger-Odoorn een prominente rol kan worden toebedeeld.

In de eerste helft van de jaren 90 van de vorige eeuw kwamen de hallen van de voormalige steenfabriek beschikbaar voor verhuur omdat de voorgaande huurder wegens financiële problemen de deuren moest sluiten.
Een paar ondernemers kwamen op het lumineuze idee om in deze hallen een vlomarkt te starten.
Als naaste buren hadden wij daar in eerste instantie geen problemen mee, mede omdat we daarmee de overlast en gevaarlijke situaties, veroorzaakt door de vorige huurder, achter ons konden laten.

Omdat er volgens het toenmalige bestemmingsplan sprake was van een industriële bestemming, mocht er in de hallen eigenlijk geen verkoop van consumentengoederen plaatsvinden.
Daarvoor zou het bestemmingsplan moeten worden aangepast, maar daar kon door de gemeente op dat moment kennelijk niet aan worden voldaan.

Omdat het in vorengenoemd geval ging om verkoop van consumentengoederen vielen de activiteiten van de nieuwe huurder echter ook onder de dwingende wetgeving van de winkeltijdenwet.
Daarin was sprake van een beperkte openstelling van de markthallen op zondag t.w. maximaal 12 zondagen per jaar.
Omdat in dit geval deze dwingende wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet maatgevend was had de gemeente Borger-Odoorn zich daaraan moeten conformeren.

Ondanks deze beperkende wetgeving meende de gemeente Borger-Odoorn deze echter te kunnen negeren en werd toestemming gegeven voor een ruimere openstelling op de zondagen.
Daarmee hanteerde deze gemeente zelf gecreëerde wetgeving binnen een democratie waarin andere wetgeving bepalend dient te zijn.
De nieuwe huurders kregen toestemming om de markthallen maximaal 76 marktdagen per jaar open te mogen stellen t.w.:

·         Maximaal 2 marktzondagen per maand, dus max. 24 zondagen per jaar.

·         Daarnaast mochten de markthalen de deuren openen op elke zaterdag gedurende het hele jaar.

Wij hebben als naaste buren vanaf het begin en bij herhaling steeds mondeling en schriftelijk geprotesteerd tegen deze werkwijze, maar de gemeente Borger-Odoorn had geen oog voor onze protesten en ging vervolgens gewoon zijn eigen scheve en illegale gang.

Tot 2005 hebben we dit beleid onder protest geaccepteerd.
Toen echter de toenmalige uitbater van de vlomarkten overleed diende zich een nieuwe uitbater aan.
Vanaf dat moment ging de gemeente helemaal los.

Er was geen sprake van een nieuwe situatie of activiteit, maar desondanks meende deze gemeente de nieuwe eigenaar toestemming te mogen geven voor onbeperkte openstelling van de markthallen op de zondagen.
Er werd geen rekening gehouden met de beperkingen van de winkeltijdenwet, en ook de regels van hun eigen bestemmingsplan lapte het toenmalige bestuur van deze gemeente aan zijn laars.
Hier konden we echter onder geen beding akkoord mee gaan omdat met name de zondagmarkten voor veel overlast zorgden.
Diverse gesprekken met verschillende ambtenaren volgden maar wij werden niet gehoord en men vertikte het om rekening met onze belangen te houden.
Ook een uitgebreide correspondentie kwam op gang met als resultaat een dikke ordner vol brieven met bezwaren van onze zijde t.a.v. de onbeperkte openstelling op zondag richting B&W.

Nadat wij een handhavingprocedure en een bezwaarprocedure hadden doorlopen kregen wij na bijna een jaar een uitnodiging om onze bezwaren in een hoorzitting bij de bezwaarcommissie van de gemeente te kunnen toelichten.
Op dat moment had het bestuur van de gemeente Borger-Odoorn echter kennelijk ingezien dat deze hoorzitting een verloren missie zou worden met veel gezichtsverlies, want 2 dagen voordat we zouden worden gehoord bood de gemeente een schikking aan waarin wij ons konden vinden.

Tot eind 2010 ging het vervolgens redelijk volgens afspraak, totdat er zich weer een nieuwe uitbater aandiende.
Ook nu veranderde er niets aan de bedrijfsvoering, maar desondanks begon ook nu het spelletje van de gemeente weer opnieuw en meende de gemeente de gemaakte afspraken met de vorige uitbater overboord te kunnen gooien.
Het dagelijkse bestuur in de persoon van burgemeester Out besliste namelijk ook nu weer om deze nieuwe uitbater van de vlomarkten toestemming te kunnen geven voor onbeperkte openstelling van de markthallen op zondag.
Ook nu weer werd Nederlandse wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet, maatgevend voor iedere Nederlander en voor iedere organisatie, volkomen genegeerd en had deze burgemeester ook nu geen boodschap aan het bestemmingsplan dat op het betreffende perceel rustte.

Voor ons als overlasthoudende buren begon het verhaal van protest ook weer opnieuw.
Na een uitgebreide correspondentie met als resultaat nu 2 dikke ordners vol schriftelijke protesten belandden we ook nu na ruim een jaar uiteindelijk voor de hoorzitting van de bezwarencommissie.
Deze was snel klaar met de handelswijze van de gemeente en besloot dat de winkeltijdenwet gerespecteerd diende te worden tot wet en regelgeving anders zouden besluiten.
De gemeente Borger-Odoorn conformeerde zich aan deze uitspraak waardoor bij ons de indruk werd gewekt dat er eindelijk sprake zou zijn van de door ons zo gewenste zondagsrust.

De inkt van deze afspraak was echter amper droog toen de burgemeester en zijn juriste mr.Yvonne M.
een nieuwe truc hadden bedacht.
Door een commerciële en een niet commerciële verkoopzondag te bedenken meenden zij de wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet te kunnen omzeilen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ( VNG)  werd aangeschreven voor advies, maar deze concludeerde helder en duidelijk, verkoop, commercieel of niet, maakt niet uit, de winkeltijdenwet was in dit geval maatgevend en de markthallen mochten maximaal 12 zondagen per jaar opengesteld worden voor het publiek.
Ondanks deze duidelijke uitspraak legde de burgemeester en zijn juriste deze uitspraak naast zich neer en negeerde deze wetgeving door de uitbater toch toestemming te geven voor extra zondagmarkten.
Wij kwamen bij toeval achter deze truc omdat de betreffende correspondentie tussen mr.Yvonne M. van de gemeente en de VNG ons beschikbaar werd gesteld.

Deze illegale praktijk heeft plaats kunnen vinden tot 9 oktober 2014, want toen werd door de gemeenteraad beslist dat beperkende openstelling van verkoop op zondag volgens de winkeltijdenwet binnen de gemeente Borger-Odoorn per direct kwam te vervallen.

Al met al heeft het dubieuze beleid van de gemeente Borger-Odoorn ervoor gezorgd dat wij gedurende vele jaren ernstig zijn gedupeerd in ons woongenot.
Ook heeft deze hele gang van zaken voor heel veel onnodige frustratie, verstoorde verhoudingen met verhuurder en uitbater, en heel veel onderlinge irritatie gezorgd.
Ook heeft dit beleid ervoor gezorgd dat wij het vertrouwen en respect in de overheid compleet zijn verloren.
Had de gemeente gewoon gedaan wat ze had moeten doen, namelijk wetten naleven en regelgeving toepassen, dan was dit alles nooit gebeurd.

De houding en het handelen, maar ook het stilzwijgen van B&W plus voltallige gemeenteraad heeft ons erg verbaasd.
Wij kunnen ons daardoor dan ook niet meer aan de indruk onttrekken dat ook hier sprake moet zijn van ernstige belangverstrengeling en corruptie.

Note:
Volgende week ga ik het falende en schandalige “vlomarktbeleid” in de periode van 2005-2010 publceren.
Daarin wordt inhoudelijk duidelijk gemaakt dat het dagelijkse bestuur van Borger-Odoorn lak had aan wet en regelgeving.

Hebt u, of heeft iemand uit uw omgeving ook zoiets meegemaakt dan kunt u anoniem reageren via mail: blinkgembo@gmail.com
Op deze manier probeer ik namelijk meer slachtoffers van dit asociale beleid te bereiken zodat er eventueel gezamenlijk eindelijk een eind kan worden gemaakt aan deze misstanden.

Bovenstaand verhaal staat ook op:
www.blink-vlomarktborgerodoorn.blogspot.com

Mijn verhaal over het reeds gepubliceerde milieuschandaal vindt u onder
www.blink-gemeenteborgerodoorn.blogspot.com. en tevens onder het tabblad naast mijn “vlomarktverhaal”.