donderdag 9 april 2015

4: 2010 - 2014.


Gemeente Borger-Odoorn onder aanvoering van voormalig burgemeester M.Out in de fout.


In november 2010 verwisselde de vlomarkt van eigenaar en vanaf dat moment ging het eigenlijk gelijk mis.
Nadat de nieuwe uitbater de markthallen, ondanks duidelijke beperkingen door regelgeving van het bestemmingsplan en wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet een aantal opeenvolgende zondagen openstelde voor het publiek hebben we deze man uitgenodigd voor een gesprek, want volgens de winkeltijdenwet mocht de uitbater zijn markthallen maximaal 1 zondag per maand openstellen voor het publiek.

Tegen onbeperkte openstelling van de vlomarkthallen op zondag hebben wij als buren van begin jaren 90 van de vorige eeuw steeds schriftelijk en bij herhaling geprotesteerd bij de gemeente Borger-Odoorn.

Uit het gesprek met deze uitbater bleek echter dat de ambtenaren van de gemeente Borger-Odoorn hetzelfde trucje uithaalden als zij hadden gedaan in 2005 bij de vorige eigenaar/uitbater.
Alleen het wisselen van het uitbaterschap van de vlomarkten was voor de gemeente Borger-Odoorn kennelijk reden genoeg om alle gemaakte afspraken, regel en wetgeving t.a.v. de “zondagmarkten” overboord te gooien.

Ook nu weer had de gemeente Borger-Odoorn kennelijk geen boodschap aan door hun zelf opgestelde bestemmingsplannen.
Ook had het geen boodschap aan wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet, een wet die het onbeperkt openstellen van verkoopruimten voor het verkopen van goederen beperkt.

Ondanks deze beperkingen had deze nieuwe uitbater echter ook nu weer toestemming gekregen voor onbeperkte openstelling van de markthallen op alle zondagen.
Ook deze uitbater had zijn reactie kennelijk goed ingefluisterd gekregen en meldde ons dat wij ons maar bij de gemeente moesten melden als wij problemen hadden met deze handelswijze, want hij had toch toestemming van deze organisatie gekregen?

Ook nu hielp een gesprek met de ambtenaren van de gemeente niet en bleef de gemeente Borger-Odoorn volharden in zijn stelling dat de beloftes, gedaan aan de nieuwe uitbater, leidend waren.
Kennelijk waren ook deze ambtenaren vergeten dat zij zich aan wet en regelgeving dienden te houden, en dat ze dienstbaar dienden te zijn aan iedere burger, en niet alleen aan een beperkt groepje geselecteerde ondernemers zoals te doen gebruikelijk bij Borger-Odoorn.
Kennelijk was alleen een wisseling van de wacht in uitbaterschap van de vlomarkten voor deze ambtenaren voldoende redenen om de afspraken t.a.v. de openstellingdagen van de markthallen overboord te kieperen.

Duidelijk ook nu weer een voorop gezet plan van bestuurlijk Borger-Odoorn, waarvan de uitbater van de markthallen en daarnaast de eigenaar en verhuurder van de hallen, dhr.J.J.Vuurboom weer volop konden profiteren.
Ben benieuwd hoeveel verbouwinkjes en nieuwe badkamertjes het dit bestuurlijk Borger-Odoorn dit keer weer heeft opgeleverd.

Voor ons zat er echter ook nu weer niets anders op dan de hele procedure van handhaving en bezwaar aantekenen te doorlopen.
Een procedure waarbij de gemeente steeds de maximaal haalbare voorgeschreven perioden hanteerde om het hele proces maar zo stroperig als mogelijk te laten verlopen.

Na bijna een jaar werden wij eindelijk uitgenodigd voor het bijwonen van een hoorzitting voor de bezwarencommissie van de gemeente in het gemeentehuis in Exloo.
Dat was op 12 december 2011 het geval, en tijdens deze hoorzitting werd al snel duidelijk dat de bezwarencommissie vond dat de gemeente Borger-Odoorn wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet en regelgeving t.a.v. het bestemmingsplan stelselmatig had overtreden.
De punten van verdediging, aangedragen door juriste mr.Yvonne Meijer, werden volledig van tafel geveegd.

Wij werden op alle punten volledig in het gelijk gesteld door de bezwarencommissie, en de gemeente Borger-Odoorn werd geadviseerd zich aan het geldende bestemmingsplan te houden en de winkeltijdenwet te respecteren.
Nadat de bezwarencommissie zijn oordeel en advies richting de gemeente Borger-Odoorn schriftelijk aan ons had bevestigd werden wij ook nu weer na de maximale periode tevens schriftelijk op de hoogte gesteld door de gemeente.

Deze bevestigde in hun reactie dat zij zich zouden conformeren aan de uitspraken van de bezwarencommissie, en dat wetgeving t.a.v. de winkeltijdenwet en regelgeving t.a.v. het bestemmingsplan in de toekomst zouden worden gerespecteerd.
De inkt van deze afspraak was echter amper droog toen juriste mr.Yvonne Meijer onder aansturing van burgemeester M.Out de trukendoos weer opentrok en kennelijk meende dat het weer tijd werd ondernemer J.J.Vuurboom een duwtje in de rug te moeten geven.

Over deze dubieuze handelswijze schrijf ik echter volgende week in mijn volgende blog.

Note:

Komt bovengenoemd verhaal u bekend voor, of hebt u tevens negatieve en dubieuze ervaringen met het ambtelijk apparaat van de gemeente Borger-Odoorn dan kunt u:
Anoniem reageren via mail: blinkgembo@gmail.com

Voorgaande en bovenstaand verhaal staan ook op
www.blink-gemeenteborgerodoorn.blogspot.com.