donderdag 2 april 2015

3. 2005 - 2010.


Gemeente Borger-Odoorn heeft lak aan burgers,  regel en wetgeving.

Na de productie van de polyester tafelbladen werden de hallen ontruimd en schoongemaakt voor een andere huurder.
Een paar ondernemers kwamen op het lumineuze idee om in navolging van Vitalis in Eelde ook in de hallen van de voormalige steenfabriek een vlomarkt te beginnen.

Er lag weliswaar een industriële bestemming op het terrein, maar dat weerhield de gemeente Borger-Odoorn er niet van om in 1992 / 1993 toestemming te verlenen.
Ook zagen ze kennelijk geen noodzaak om daarvoor op dat moment het bestemmingsplan aan te passen.
Wij als buren hebben toen ook geen protest aangetekend omdat wij allang blij waren dat de overlast gevende en gevaarlijke productie van de tafelbladen verleden tijd was.

Er werd toestemming gegeven voor het houden van maximaal 76 marktdagen per jaar, met daarbij de beperking dat de markthallen elke zaterdag en maximaal 2 zondagen per maand opengesteld mochten worden voor het publiek.
Deze afspraken werden redelijk goed nagekomen en de uitbaters hielden zich over het algemeen goed aan de regels.

Daarmee negeerde de gemeente Borger-Odoorn op dat moment echter wel al de winkeltijdenwet, die een beperking oplegde in het aantal zondagen per jaar, namelijk maximaal 12.
Dat wisten wij toen nog niet, en er was voor ons op dat moment ook geen reden om daar protest tegen in te dienen, want met de uitbaters van de markt was bij overlast goed te praten, en deze hielden dan ook best rekening met de belangen van de buurt.

Tot het moment dat zich in 2005 een nieuwe uitbater van de vlomarkthallen aandiende.
Zonder aankondiging vooraf werden wij na een ½ jaartje uitbaterschap van deze man plotseling geconfronteerd met een onbeperkte openstelling van de markthallen op zondag.
Er werden vanaf die tijd zonder overleg of aankondiging vooraf elke zondag en iedere 1e en 3e zaterdag van de maand vlomarkten georganiseerd en de overlast daarbij was enorm.
Toen wij de uitbater daarmee confronteerden bleek deze toestemming van de gemeente te hebben gekregen, en als wij problemen hadden dan moesten wij ons daar maar vervoegen.

Zo gezegd zo gedaan, contact gezocht met het ambtelijk apparaat van de gemeente, en we konden een afspraak maken.
Uit dat gesprek bleek dat de uitbater daadwerkelijk toestemming van hun had gekregen voor onbeperkte openstelling van de markthallen op de zondagen.
Zoals gezegd werd de winkeltijdenwet compleet over de schutting gegooid, want de uitbater mocht daarmee 52 marktzondagen in plaats van de maximaal wettelijk toegestane 12 marktdagen per jaar zijn markthallen openstellen voor het publiek.

Juist tegen deze openstelling van de markthallen op iedere zondag hadden wij vanaf begin jaren 90 geprotesteerd en bezwaar gemaakt bij de gemeente Borger-Odoorn.
Dat was voor de gemeente echter geen reden om de door hun gemaakte fout te herstellen, dus als wij er problemen mee hadden dan moesten wij het maar procedureel aanvechten.

Door deze procedure te moeten doorlopen ben je echter al gauw weer een jaartje verder, want eerst moet je een handhavingverzoek bij de gemeente indienen, en wordt dit pas na weken afgewezen dan kun je bezwaar maken en de Bezwarencommissie vragen om een oordeel.

In die tussenliggende periode presteerde de uitbater het ook nog eens te starten met het organiseren van buitenmarkten op het terrein.
Hierin voorzag het bestemmingsplan in zijn geheel niet, maar ook daar werd, weliswaar beperkt tot 4 markten per jaar, toestemming door de gemeente voor gegeven.

Door een verkeerde keuze van de gemeente hadden wij inmiddels wel een jaar achter ons waarin we onterecht geconfronteerd waren met heel veel overlast en frustratie, en daarnaast had het de verhouding tussen de uitbater, de verhuurder van de markthallen en ons ook onnodig op scherp gezet.
Toen wij eindelijk na een klein jaartje een uitnodiging ontvingen voor het bijwonen van een hoorzitting voor de Bezwarencommissie trok de gemeente 2 dagen voor de geplande zitting de keutel in en bood deze een schikking aan.

De gemeente had kennelijk gehoopt dat wij door alle vertragende spelletjes die zij speelden uiteindelijk wel murw zouden worden en af zouden haken maar wij werden er alleen maar strijdvaardiger door.
Ze hadden daarnaast kennelijk ook het inzicht gekregen dat deze zitting een grote afgang zou worden en tot niets zou leiden, want nu werd ineens de winkeltijdenwet wel gerespecteerd en werden de marktdagen weer beperkt.

Wij hebben de aangeboden schikking toen geaccepteerd en zijn het gesprek aangegaan met de uitbater.
Deze beloofde zich aan de opgelegde beperkingen te houden, en eigenlijk hebben wij vanaf die tijd tot november 2010 geen noemenswaardige overlast meer gehad.

Note:
Volgende week krijgt u het verhaal te lezen van de periode vanaf nov.2010 tot heden, waarbij de gemeente Borger-Odoorn eigenlijk weer op dezelfde manier acteerde als hierboven beschreven, alleen maakten ze het daarbij dit keer nog een paar graadjes erger, kennelijk in de hoop dat de burger op een gegeven moment toch wel vertrekt of in zijn schulp kruipt.
Hebt u, of heeft iemand uit uw omgeving ook zoiets meegemaakt dan kunt u anoniem reageren via mail: blinkgembo@gmail.com


Voorgaande en bovenstaand verhaal staan ook op
www.blink-vlomarktborgerodoorn.blogspot.com.